"> Milyen klímát vegyek? – Klima Kovács 24 Kft.

Milyen klímát vegyek?

2022.01.16.

Természetes, hogy nehéz eldöntenünk a jelenlegi piacon forgalomban lévő berendezések közül, hogy számunkra melyik klíma berendezés lesz a legmegfelelőbb.

Nagyon sok márka képviselteti magát, különféle típusokkal, extrákkal és árfekvésekben.

 

 

Minden esetre, jó tanácsként azt ajánljuk, hogy lehetőleg olyan céggel szereltessenek berendezést, akik a klíma egység beszerzésében, valamint garanciális jótállásában is közreműködnek.

 

Rendszerint ezek a cégek, többek között mi is, szerződésben állnak magyarországi márka képviseletekkel, ahonnan beszerzik a klíma berendezéseket és a garanciális, jótállási problémákban a márka- képviseletektől segítséget kapnak, alkatrészutánpótlás és javítás terén, így sokkal gyorsabb az ügyintézés.

 

 

 

Több indokból is szerencsés, mivel így biztos lehet abban, hogy a klíma berendezése ezeken a márka-képviseleteken keresztül kapott támogatással érvényesíthető jótállást tud kapni, rövid határidős javítással és kiterjesztett jótállással.

Tehát, ha esetleg valamilyen indokból a forgalmazó és telepítő cég megszűnne, még mindig tudja érvényesíteni a magyarországi márka-képviseletnél jótállását!

 

 

Sajnos több esetben is találkoztunk olyan esettel, mikor a tulajdonos, nem márka-képviselettől, vagy  forgalmazó és telepítő cégtől vásárolt klíma berendezést, látszólag kedvező áron, de vagy a jótállási feltételek nem voltak kielégítők, vagy a megvásárolt klíma berendezést egyszerűen nem tudta az ügyfél rövid határidővel a vásárlás után felszereltetni.

 

Az ügyfél által  vásárolt klíma berendezés jótállásával összefüggő intézkedések, általában az ügyfél feladata.

 

Általában nem rosszabb minőségűek a nem márka-képviseletektől vásárolt berendezések, csak inkább a velejáró ügyintézések és az előbb leírtak befolyásolhatják a választást.

 

 

Aztán ki kell választanunk, hogy inkább hűtésre, vagy fűtésre, esetleg mindkettőre szeretnénk használni a klíma egységet.  Hozzá kell tennünk, hogy minden jelenleg forgalomban lévő klíma berendezés tud, hűteni és fűteni is, de nem mindegyik van téliesítve. Ezért a nem téliesített klímával való huzamosabb ideig tartó fűtés, esetleg károsíthatja a berendezést, vagy a teljesítményének leadása nem lesz kielégítő, többlet energiát, költséget róva az ügyfél pénztárcájára.

 

A téliesített klíma, fel van készítve az esetleges több hétig is tartó mínusz 10-20 fokos időjárási viszontagságoknak is és a teljesítményük optimális leadását a gyártók szavatolják. Csepptálca fűtéssel, valamint általában kompresszor karter fűtéssel is rendelkeznek.

Téliesített, fűtés kiváltásra alkalmas klíma berendezéseink!

 

Fűtésre optimalizált klíma berendezéseknél, akár -30 külső hőmérséklet mellett is a gyártó biztosítja a megfelelő működését a klíma berendezésnek a legoptimálisabb energia felhasználás mellett.

Ezek a berendezések, mind működési tartományukban, mind pedig fogyasztásuk terén  jobb hatásfokkal tudnak működni, mint a téliesített társuk. Megnövelt teljesítményű kompresszorral és megnövelt hőcserélő felülettel, kültéri egység esetén pedig dupla soros hőcserélő révén, fűtés kiesés nélkül tudja elvégezni a leolvasztási ciklust. A névleges teljesítményüket legalább -15°C-ig képesek megtartani 100%-ban, míg az általános kompresszorral szerelt berendezések többsége ilyen hidegben már csak a névleges teljesítmény kb. 60-70%-át tudja leadni.

Érdemes azért itt megjegyezni, hogy a téliesített klíma és az optimalizált klíma berendezések, méretük és áruk terén is eltérnek. Sok esetben sajnos az Ügyfél félre van tájékoztatva ezen a téren és téliesített klíma berendezést vásárol meg, optimalizált klíma címén!

Fűtésre optimalizált klíma berendezéseink! 

 

Mindenképp figyelni kell a téliesített és fűtésre is használatos kültéri egységünk felszerelési helyére, mivel ebben az esetben a kültéri egység hőcserélő felületén lecsapódó pára, egy idő után jégképződést okoz, amit a klíma egységünk időközönként fagymentesít. Ez minden olvasztási folyamatnál, akár több liter olvadt jég eltávozásával járhat, amit egyszerű csőelvezetéssel, kiegészítő egységek nélkül biztonságosan nem megoldható, mivel a csőelvezetésünk is elfagyhat. Ilyenkor mindenképp konzultálni kell a kivitelező szakemberrel a megoldások leheltségéről.

 

 

Különféle dizájn kialakítások, színek, opcionális extrákkal felszerelt, oldalfali, vagy konzol beltéri egység, kazettás álmennyezeti, légcsatornás, több beltéri egységgel rendelkező multi egység, stb.,  ezek mind befolyásolják  a klíma berendezés árát is, de mindenképp körültekintően válasszunk, mert később már nem vagy csak többlet költséggel bővíthetők az adott berendezésre az igények.

 

További cikkeink